Франция задейства план за Brexit без споразумение

13:38, 17 яну 19 / Свят 25 1273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът на Франция Едуар Филип съобщи, че кабинетът задейства план, чрез който страната да се подготви за "Brexit без споразумение" - вариант, който изглежда "все по-малко невероятен".

Френското правителство е предвидило "законодателни и юридически мерки, чрез които да се избегне прекъсването на права и ефективно защитаване на правата на нашите сънародници и на нашите предприятия", посочи министър-председателят след среща с членове на кабинета.

Планът предвижда по-специално 50 милиона евро инвестиции за подпомагане на френските летища и пристанища за справяне с последиците от евентуален твърд Brexit, отбелязва Ройтерс.

"Правителството носи отговорност страната ни да е готова, интересите на гражданите ни да бъдат опазени и защитени", заяви министър-председателят на Франция.

След като планът бе одобрен вчера от Националното събрание, днес предстои окончателно да бъде приет и от Сената. Въз основа на закона, който ще бъде подписан тази седмица от президента, ще бъдат разработени "пет наредби, които ще бъдат представени идната сряда на правителството и публикувани през следващите три седмици", уточни Филип.

Тези пет наредби ще осигурят юридическа рамка, за да може Франция да реагира на евентуален Брекзит без споразумение, добави премиерът.

Става дума по-специално да бъдат защитени интересите на французите, живеещи във Великобритания, да се гарантира определен статут на британските граждани във Франция и да се предвидят мерки за възстановяване на контрола върху стоките, превозвани през границите.

Френските власти проучват и план за подпомагане на риболова - сектор, който може да се окаже твърде уязвим при Brexit без споразумение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама