Симеонов за F-16: Позорно е да променяш условията, за да угодиш на един кандидат

09:20, 17 яну 19 / Политика 25 593 Topnovini
1

Вчерашното решение на парламента да даде мандат за преговори на правителството за закупуване на нови изтребители F-16 от САЩ, разцепи управляващото мнозинство. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че не очаква това развитие на ситуацията да се размине без неизбежните съдебни процедури на международно ниво.

Срамни и позорни, определи Валери Симеонов вчерашните дебати в НС. "Става въпрос за едно предварително обявено приемане на оферти със запитване до държавите, които предлагат тези самолети, с предварителни условия и в един момент работната група, която извършва анализа на предложенията, казва: "Препоръчваме на правителството да одобри сделката с най-нередовния кандидат, който не отговаря на четири от седемте условия". Този, който предлага най-голяма цена - по-голяма от тази, която беше заявена, който казва, че няма да спази срока на първите доставки, който не представи пълни технически данни за своя продукт и който не отговаря на условието такъв самолет да има на въоръжения в НАТО", изтъкна Симеонов.

Според лидера на НФСБ, топката се прехвърля от правителството към НС да промени тези условия.

"С други думи ние се нагаждаме към един от кандидатите. Независимо дали това са великите Съединени американски щати. Позорно и унизително е да промениш условията, за да угодиш на един от кандидатите", каза Валери Симеонов.

Той заяви още, че от НФСБ са имали изключително сериозни съображение да не подкрепят едно такова решение. "На първо място съображението е, че въздушното пространство се защитава най-успешно с ракети, които са в пъти по-евтини и гарантират много по-сериозна и истинска защита на въздушното пространство", добави Симеонов.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани