България отново ще се включи в "Нощта на четенето"

17:40, 15 яну 19 / Култура 25 1252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Третото издание на „Нощта на четенето” ще се проведе на 19 януари. Целта на европейската инициатива, която стартира през януари 2017 г. по идея на Министерството на културата и комуникациите на Франция, е да насърчи четенето, и то най-вече сред младите хора, а това се постига, като библиотеки, книжарници, литературни клубове и арт пространства за срещи с книгите и техните автори са отворени в тази мразовита съботна януарска вечер много по-дълго от обичайното за всички посетители и ценители на стойностната литература.

България се присъедини към чудесната инициатива в подкрепа на книгата още в първото издание на европейската „Нощ на четенето“ през януари 2017 г., припомнят от Сдружение „Словеса“.

В рамките на предстоящата „Нощ на четенето” у нас, в която се очаква отново да се включат и много читалища, издателства и неправителствени организации, в десетки библиотеки и книжарници в страната ще се проведат интересни срещи със свободен вход с автори, дискусии и представления, ще бъдат организирани уъркшопи и творчески изяви, тематично свързани с четенето, както и публични четения под музикален съпровод и най-разнообразни арт изяви и атрактивни игри /дори и по пижами!/ с цел стимулиране на креативността и вдъхновението.

На 19 януари не само във Франция, но и в много европейски страни, библиотеките и книжарниците ще предложат на всички приятели на книгата и четенето възможността да преоткрият по един забавен и празничен начин богатството на техните хартиени и дигитални колекции, да научат повече за най-новите издания, да обменят идеи, да се срещнат и с любими автори, илюстратори, разказвачи на интересни истории, допълват от Сдружение „Словеса“.

Библиотеките и книжарниците са места на познание и споделяне, а това ще рече, че достъпът до тези културни средища и островчета на духовността трябва да е максимално улеснен, за да се радват те и на още по-голяма посещаемост. Голямата амбиция на инициаторите на „Нощта на четенето” е да направят необходимото библиотеките и книжарниците да са по-привлекателни, по-приветливи и по-интересни за всички, които обичат общуването с хубавите книги, но и за всички онези, които към днешна дата по една или друга причина все още са далеч от тях.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама