Предложение: Максималният брой на деца в яслите в София да е 23

16:05, 14 яну 19 25 900 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От 20 на 23 деца да стане максималният брой в яслените групи на столичните детски градини. Това предлага заместник кметът по образование и култура Тодор Чобанов.

Увеличената бройка ще важи за групите, в които за период от три месеца присъстват средно по малко от 10 деца. Друго изискване е да има достатъчно място според държавните изисквания. Увеличението касае само яслените групи към детските градини. Така ще се отворят нови 700 места, уточни Тодор Чобанов.

„Чакащите за яслена услуга са около 5 500 на територията на Столична община, същевременно в началото на 2018 г. беше извършена чувствителна редукция на размера на групите, която реално извади от системата около 2000 деца, т.е. ние по някакъв начин компенсираме от части тази промяна, която стана факт началото на 2018г. И не на последно място, не бива да забравяме за това, че ние сме длъжни да осигурим финансова устойчивост на детските градини. В изтеклата 2018 година системата завърши с около 4 милиона дефицит, длъжни сме да го кажем. Т.е. силното редуциране на броя на групите от началото на 2018 поражда проблеми за по-малките заведения, които по ред причини с по-малък брой деца не успяват да покрият всичките си разходи“, коментира още той.

Предложението трябва да бъде гласувано от Общинския съвет и ако съветниците го приемат, ще влезе в сила от следващата учебна година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама