Два шуменски квартала недоволстват срещу винетките

16:45, 14 яну 19 / Общество 25 470 Topnovini
1

За да могат жителите на кварталите Макак и Мътница да пътуват без винетка до град Шумен, ще се наложи пътищата от републикански да станат общински. Тогава обаче поддръжката им ще е за местната хазна. 

Кметът Любомир Христов обясни, че според информацията от Областното пътно управление разходите за  1200 метра от Шумен до кв. "Макак" са около 500 000 лева, а за няколкото километра до "Мътница" - сумата е близо 100 000 лева.

Общината няма как да си позволи това. На сесията ще информирам Общинския съвет и той да вземе решение, каза Христов. Годишната сума, която общината дава за зимно и лятно поддържане на всички общински пътища, за улиците на селата и града, сега е около 1,5 млн. лв.

Христов добави, че и досега за отсечките до "Макак" и "Мътница" са се изисквали винетни стикери, но е имало негласно споразумение да не се глобява за липсата им в тези участъци. "Сега аз такъв ангажимент не мога да поема", заяви Христов.  

Той получил и справка за броя на автомобилите в двата квартала. На адреси в "Макак" били регистрирани около 400, а в "Мътница" около 200.

Според кмета, за пътуващите до Индустриалния парк по околовръстния път на Шумен няма изискване за платена винетка. 

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани