Обявиха грипна епидемия и в Силистра и Бургас

15:00, 14 яну 19 25 1413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Обявена е грипна епидемия в Силистренско при заболеваемост 329 на 10 000 души, съобщиха от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. Граничното ниво на заболеваемост за района е 290 на 10 000 души. От утре се въвеждат ограничителни мерки в лечебни, детски и учебни заведения. Спира се профилактичната дейност - женски консултации, профилактични прегледи и консултации на деца и възрастни. 

В отделенията на лечебните заведения се въвежда строг пропускателен режим, ограничава се и плановият прием. При регистриране на заболели над 30 на сто в учебните заведения ще се спират учебните занятия. Въвежда се и строг сутрешен филтър в детските заведения. Ограничават се масовите прояви.

Обявиха грипна ваканция и в Бургас. Това стана ясно след заседание на противоепидемиологичния щаб при областния управител Вълчо Чолаков.

Отменят се учебните занятия от 15 до 18 януари включително.  В петък щабът ще се събере отново, за да реши дали да ваканцията да бъде удължена.

Отсъстващите заради заболеваемост ученици в морския град са над 15%.

Детските ясли и градини ще останат отворени, но при засилен филтър към посетителите.

По-рано кметът на Бургас Димитър Николов предложи и планираните за следващите дни събития с голяма посещаемост да бъдат отменени.

Днес грипна епидемия беше обявена и в област Стара Загора, като там резултатите сочат наличието на грипен щам А H3N2.

Медиците предупреждават, че грипът често протича с усложнения.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама