Днес е неучебен ден за опожареното училище в Кърджали

09:35, 14 яну 19 / Общество 25 424 Topnovini
1

Днес е неучебен ден за училището в Кърджали, в което избухна пожар преди дни. Наложи се евакуация по време на час, дете и пожарникар пострадаха, а учителки бяха обгазени.

Пожарът е тръгнал от стълбище на приземния етаж, което не се използва. Училището остана без ток, парната инсталация също не работи.

Пожарът възникна в петък в последния – шести час. В този момент в училището е имало 60 ученици и около 15 преподаватели. Помещението, откъдето тръгват пламъците, е отдалечено от  класните стаи и за пожара се разбира едва когато цялата сграда е обгазена.

Предстои оглед на място, за да се прецени какъв ремонт трябва да се направи.

Надяваме се почистим някои от стаите, които са в по-добро състояние, отбеляза директорът Нина Терекелиева. По думите ѝ първият етаж, на който обаче има само две учебни стаи, е в добро състояние, но няма електрическо захранване. Ако се оправи електрическата инсталация за един ден, бихме могли да се организираме и да отворим училището утре, каза директорът.

Ако това не се случи, от регионалния инспекторат ще търсят вариант занятията да продължат в друга сграда.

Терекелиева допълни, че за 1 ден не е възможно да се отстранят щетите. Всички коридори на втория и  третия етаж са почернели от пожара, а осветителните тела са с опадали предпазни стъкла.

Шефът на пожарната в Кърджали Сергей Заимов заяви, че версиите за причината за пожара засега са две – късо съединение в ел.инсталацията или пушене на някой от учениците най-вероятно.  Директорът на училището обаче категорично изключи възможността ученици да са пушили в помещението, тъй като до него не е имало достъп.

Пожарникарят Ризван Кьоров, който спаси с тялото си 16-годишно момче по време на евакуацията, заяви, че не се чувства герой. Момчето губи равновесие на стълбата и пада, а огнеборецът го посрещна с тялото си. В резултат на удара Кьоров е получил 3 шева на главата, но още същия ден се е върнал на работа. Той ще бъде награден, каза Сергей Заимов.

При пожара две учителки бяха обгазени и 16-годишното момче, което при падането е получило болки в кръста. Към момента те все още са в болница, днес лекарите ще прецeнят дали да бъдат изписани. Състоянието им е добро, съобщават от болницата в Кърджали.  

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани