Петкова: На енергийната борса има достатъчно ток за купуване

09:30, 14 яну 19 / Политика 25 1269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Няма причини да се говори, че на енергийната борса има недостиг на предлагания ток", заяви по БНТ енергийният министър Теменужка Петкова.

"Ежедневно трите държавни компании АЕЦ „Козлодуй”, ТЕЦ „Марица Изток 2 и НЕК са задължени по закон да осигуряват по 690 мегавата на час. Така че има достатъчно енергия за купуване", категорична е Петкова. Като доказателство министърът посочи,
че през 2017 г. е отчетен 2,6% ръст на произведената енергия спрямо 2016 г.

Министърът няма информация за затворени предприятия заради драстичния скок в цената на индустриалния ток.

На енергийната борса има три сегмента. На единия 90% процента от бизнеса купува ток на базата на двустранни договори, под 10% е сегментът „Ден напред” и много малко купуват енергия в рамките на деня.

Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране започват две спешни мерки за стабилизиране на цените на индустриалния ток, който се търгува на енергийната борса.

До 25-ти януари в трите електроразпределителни дружества ЧЕЗ, ЕВН, Енерго про ще текат проверки. Обект на проверка ще бъдат техническото състояние на съоръженията и електромерите. Целта е да се видят дали компаниите доставят реалната услуга, за
която потребителите плащат. Ще се проверяват на случаен принцип електромерите както на битови, така и на бизнес потребители дали дават технически отклонения. Министерството и КЕВР ще проверят също лицензионната дейност на трите ЕРП-та.

По-късно днес председателят на КЕВР Иван Иванов ще свика на разговор ръководителите на трите ЕРП-та, шефовете на НЕК, АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица Изток“ 2, НЕК, енергийната борса. На срещата се очаква да присъства и енергийният министър Теменужка Петкова, но не и реалните купувачи от бизнеса.

Ръководителите на дружествата ще обсъждат възможност да се доставят на борсата различни количества енергия във всички сегменти, не само в този „Ден напред“, заради който скочиха синдикатите, че цените се манипулират и заради това бяха регистрирани шокови изменения с 350% в рамките за ден през тази есен.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама