В Чирпан откриха Яворовите януарски дни

19:13, 13 яну 19 / Култура 25 1468 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Традиционните Яворови януарски дни бяха открити тържествено днес в Чирпан със запалване на символичен огън на Яворовата поезия и факелно шествие до градския парк, съобщава БГНЕС. Проф. Димитър Михайлов от Великотърновския университет запали тази година огъня на Яворовата поезия. Така бяха открити 51-ите Яворови дни в Чирпан.

Преди това в родния дом на поета пламъкът лумна от факла, която запали проф. Цветан Ракьовски, който ще произнесе тази вечер слово за творчеството на "нежния харамия". През тази година се отбелязват 141 години от рождението му и 120 години от получаването на литературния псевдоним Яворов, който измисля Пенчо Славейков.

Четирима ученици от Чирпан, носители на национални награди, поведоха по традиция факелното шествие от родния дом на поета до градината, където се издига паметникът му и се откриват Яворовите януарски дни.

"Нека се поклоним пред таланта на поета, силата на словото му и пламенното му родолюбие", призова кметът на Чирпан Кичка Петкова и официално откри Яворовите януарски дни.

Съгражданите на Яворов поднесоха цветя и венци на паметника.

В залата на общината тази вечер ще има литературно четене и концерт на вокалния квартет "Светоглас".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама