САЩ заплашиха Германия със санкции заради газопровода "Северен поток"2

18:24, 13 яну 19 / Свят 25 454 Topnovini
1

Посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел изпрати официално писмо до германски компании, в които предупреди за възможността да им бъдат наложени санкции от Вашингтон заради подкрепата за изграждането на газопровода "Северен поток 2".

„Подчертаваме, че ако компаниите, които подкрепят руския енергиен сектор, участват в някакви релевантни проекти, това може да доведе до санкции“, пише Гренел. Според него, "ако европейските доставки на газ през Украйна станат излишни поради пускането на „Северен поток 2" и "Турски поток ", Киев ще загуби значението си в областта на политиката за сигурност, което ще увеличи риска от намеса на Русия."
Според Гренел фирми, подкрепящи двата проекта, подкопават сигурността на Украйна и Европа.

От американското посолство потвърдиха информацията, като посочиха, че „писмата не трябва да се възприемат като заплаха, а като ясен израз на политическата позиция на САЩ”, а „това, което може да се смята за заплаха в тази ситуация е монополът на Русия върху бъдещите доставки на газ“.
„Северен поток 2“ предвижда изграждането на два газопровода с общ капацитет от 55 милиарда кубически метра. годишно газ от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия. Разходите за строителство се оценяват на 9,5 милиарда евро, а стартирането й се очаква преди края на 2019 година. САЩ многократно критикуваха строителството на газопровода.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани