ПСС: Лавинната опасност е висока

09:19, 12 яну 19 25 1295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Трета степен на опасност от лавини обявиха от Планинската спасителна служба към Български червен кръст. Скалата е 5-степенна, но според службата третата е най-опасна, защото се подценява от туристите, а при последните две степени се затварят цели курорти. Спасителите препоръчват посетителите да карат ски и сноуборд само по обозначените писти и да се информират за обстановката подробно. Трябва и да носят със себе си лавинен уред, сонда и лопата.

Вчера двама туристи загинаха след лавина в района на Банско, а други шестима се загубиха отново в Пирин. Изгубените младежи, които са от Сърбия и Русия, бяха намерени живи и здрави.
„Загиналите са били добре оборудвани – с еърбеци и лавинни предаватели. Но тази лавина показва, че тези неща не ни правят безсмъртни и трябва да  мислим къде отиваме и какво правим”, заяви пред bTV Атанас Луков, един от спасителите, участвали в операцията.

Инцидентите в планините се случват благодарение на два основни фактора - подценяване на условията в планината и надценяване на собствени възможности.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама