ПСС: Лавинната опасност е висока

09:19, 12 яну 19 / Общество Сподели в: 25 455 Topnovini Автор: Topnovini
1

Трета степен на опасност от лавини обявиха от Планинската спасителна служба към Български червен кръст. Скалата е 5-степенна, но според службата третата е най-опасна, защото се подценява от туристите, а при последните две степени се затварят цели курорти. Спасителите препоръчват посетителите да карат ски и сноуборд само по обозначените писти и да се информират за обстановката подробно. Трябва и да носят със себе си лавинен уред, сонда и лопата.

Вчера двама туристи загинаха след лавина в района на Банско, а други шестима се загубиха отново в Пирин. Изгубените младежи, които са от Сърбия и Русия, бяха намерени живи и здрави.
„Загиналите са били добре оборудвани – с еърбеци и лавинни предаватели. Но тази лавина показва, че тези неща не ни правят безсмъртни и трябва да  мислим къде отиваме и какво правим”, заяви пред bTV Атанас Луков, един от спасителите, участвали в операцията.

Инцидентите в планините се случват благодарение на два основни фактора - подценяване на условията в планината и надценяване на собствени възможности.

Сподели в:
Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани