Районни дирекции се похвалиха с нови патрулки със скенери

18:40, 11 яну 19 25 2007 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

23 полицейски автомобила със специални скенери за идентифициране на регистрационни номера и връзка с полицейската база данни вече се движат по пътищата на България, похвалиха се във facebook няколко от дирекциите на МВР.

Целта на модифицираните патрулки е да противодействат на трафика на крадени превозни средства. За работа със системата са обучени 80 полицаи.

В официалната информация не се посочва дали скенерите ще се използват и за други автоматични запитвания в базата данни – за нарушения, „Гражданска отговорност”, технически преглед или наличие на винетка (каквато функционалност имат автомобилите на тол полицията).

Полицейските коли, оборудвани със специална техника за идентифициране и за проверка в реално време, са закупени с швейцарско финансиране.

В рамките на проекта е изградена система за автоматично разпознаване на регистрационни табели на моторни-превозни средства. Общо 23 полицейски коли в страната, оборудвани със скенери за идентифициране, ще могат да правят справка в полицейската база данни в реално време.

80 български полицейски служители са обучени в най-новите техники за разкриване на крадени коли, запознати са с швейцарския опит в кантоналните полицейски управления на Нюшател и Женева, както с работата с Шенгенската информационна система. Проектът на обща стойност близо 800 хиляди швейцарски франка, от които 85% са швейцарско съфинансиране, е част от Тематичен фонд „Сигурност“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Основният швейцарски партньор на Главна дирекция „Национална полиция“ на МВР по проекта е Полицията на Нюшател.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама