РИОСВ-Плевен спаси и пусна на свобода таралеж от защитен вид

09:00, 06 ное 18 25 1026 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 5 ноември експерти от РИОСВ-Плевен извършиха проверка по сигнали за продажба на защитен вид таралеж по обява в Плевен. Обявата е била публикувана в интернет сайт за продажби. При посещението на мястото на мястото на срещата с продавача, той е предложил на служителите на РИОСВ-Плевен таралежа за продажба и е напуснал мястото на нарушението.

Екземплярът е пуснат на свобода в подходящо за вида местообитание, във видимо добро здравословно състояние. Предприети са действия по установяване самоличността на нарушителя, с цел ангажиране неговата административно-наказателна отговорност.

Таралежът /Erinaceus concolor/ е защитен вид, включен в Приложение №3 към чл. 37 на Закона за биологичното разнообразие.

За защитените видове от Приложение №3 на Закона за биологичното разнообразие се забраняват: всички форми на умишлено улавяне или убиване на екземпляри с каквито и да е уреди, средства и методи; преследване и обезпокояване, особено през периодите на размножаване, отглеждане на малките, презимуване и миграция; унищожаване или вземане на яйца, включително в случаите, когато те са изоставени; разрушаване, увреждане или преместване на гнезда; увреждане или унищожаване на места за размножаване, почивка и струпване по време на миграция; вземане на намерени мъртви екземпляри; притежаване, отглеждане, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия и предлагане за продажба или размяна на взети от природата екземпляри; препариране, притежаване, излагане на публични места, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия и предлагане за продажба или размяна на препарирани екземпляри.

За нарушение на тези изисквания физическите лица се наказват с глоба от 100 до 5000 лв., а на юридическите лица и едноличните търговци се налага имуществена санкция от 500 до 10 000 лв.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама