Арестуваха китайски служител на "Хуавей" в Полша за шпионаж

15:10, 11 яну 19 / Свят 25 1416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Полша арестува китайски служител на „Хуавей“ и полски киберспециалист по подозрения в шпионаж, съобщи БТА. Полската обществена телевизия добави, че службата за национална сигурност е претърсила офиси на „Хуавей“ в страната, както и местния клон на телекома „Ориндж“.

Ройтерс посочва, че арестите задълбочават интригата, свързана с критики на Запада срещу дейността на големия китайски производител на смартфони и телекомуникационно оборудване.

US разузнавателни агенции твърдят, че „Хуавей“ е свързана с китайското правителство и оборудването ѝ може да има „задни вратички“ за използване от държавни шпиони.

След критиките от САЩ редица западни страни и компании започнаха анализи, с цел да решат дали да позволят използването на оборудване на „Хуавей“ в телекомуникационните им мрежи.

„Китайският гражданин е бизнесмен, работещ за голяма компания в електрониката… полякът е известен в среди, свързани с кибер бизнеса“, заявил Мачей Вашик, зам.-шеф на полската служба за сигурност през ПАП.

Двамата остават в ареста за три месеца, посочва ПАП, цитирайки говорител на спецслужбите.

Обществената телевизия съобщи, че задържаният поляк е бивш агент на службата за вътрешна сигурност.

През декември канадските власти арестуваха по искане на САЩ висшата служителка на китайския телеком „Хуавей“ Мън Ванчжоу. Задържането ѝ е в рамките на разследване за нарушаване на американски търговски санкции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама