Желязков: Очакваме да отпадне връщането на камионите и водачите от пакета "Мобилност"

18:35, 09 яну 19 / Политика 25 1390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков изрази увереност, че предложението за отпадане на текстовете за връщане на водачите и камионите на четири седмици най-вероятно ще събере необходимата подкрепа. Това стана ясно след днешните срещи на министъра в Брюксел, преди гласуването утре на Пакета "Мобилност" I в Комисията по транспорт в Европейския парламент. Той заяви, че очакванията са да постигнем значителен напредък по отношение на кръстосаните операции, както и да бъде отложено въвеждането на забраната за спане в кабините на камионите, докато не бъдат изградени достатъчно места за паркиране и почивка на водачите.

Министър Росен Желязков каза още, че е получил уверение от комисар Виолета Булц, че Европейската комисия ще се ангажира през следващия период, който ние наричаме „преходен период“, да започне изграждането на подобни места във всички държави членки. В момента Комисията е изработила карта за наличните и необходимите такива места, като българската страна настоява да няма забрана за ползването на седмичната почивка в кабината, докато това не се случи.

Министърът изтъкна, че с готвения утре протест се цели не да се оказва натиск, а да се покаже, че периферните държави са против направените предложения в Пакет за мобилност I. „Нашето желание е в рамките на гласуването в парламента да постигнем значителни подобрения, ако не успеем – да блокираме законодателното предложение на този етап“, допълни той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама