Военноморското училище във Варна ще обучава специалисти по киберсигурност

19:30, 09 яну 19 25 1385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От есента във Военноморското училище във Варна ще бъдат открити две нови специалности, свързани с киберсигурността, каза днес началникът на учебното заведение флотилен адмирал проф. Боян Медникаров. Той уточни, че в специалността "Кибероперации" ще се обучават експерти за нуждите на министерството на отбраната. Втората програма - "Киберсигурност", ще бъде бакалавърска и приемът по нея ще бъде за цивилни студенти.

По всяка вероятност общият прием през тази година ще бъде около 560 студенти, допълни Медникаров. По думите му по предварителна информация учебното заведение ще получи поръчка и за подготовката 52-а нови курсанти. 20 от тях ще бъдат обучавани за нуждите на Военноморските сили, 20 - за Военномедицинската академия. Останалите 12 ще се подготвят като експерти по киберсигурност за цялата система на министерството на отбраната.

Очаква се през тази година да нарасне и броят на чуждестранните студенти, допълни Медникаров. По думите му техният брой вече надхвърля 450 души, но в момента ръководството на училището работи активно за привличане на още младежи, най-вече от Африка.
Медникаров каза още, че в процес на подготовка са нови магистърски програми, част от които в партньорство с други университети. Освен това през тази година във Военноморското училище ще бъде открит нов център за спасяване на море.

Проф. Медникаров съобщи предстоящите задачи пред ръководството на ВВМУ след тържественото честване на 138-а годишнина от основаването на учебното заведение. Празникът събра представители на местната и държавната власт, на академичната общност, висши морски офицери и общественици. По случай годишнината бе открит обновен кабинет в катедра "Математика и физика".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама