Бабинден e!

06:30, 08 яну 20 25 2061 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Празнуваме Бабинден. Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагали при раждане на младите булки и невести, които са раждали. Днес денят е празник на акушери и гинеколози. 

Много от обичаите са се изгубили през годините, но на места традициите все още се спазват. На някои места в страната още преди изгрев слънце майките с деца до тригодишна възраст отиват до чешмата и наливат прясна вода. В нея пускат стрък босилек или здравец. Майките взимат и сапун, и нова кърпа. С тях помагат на бабата да се измие и ѝ подаряват кърпата. От своя страна бабата връзва на дясната ръчичка на детето бяло или червено конче.

Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама