Гласът при мъжете се оказва от значение за имунната им система

18:00, 07 яну 19 25 1703 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Канадски учени установиха, че мъжете с ниски и плътни гласове притежават повече имунни антитела в гърлото и съответно са с по-добър здравен статус от останалите, съобщи БТА, като цитира в. "Дейли мейл".

Екипът по уши, нос, гърло (УНГ), воден от Стивън Арноки от университета Ниписинг, взел натривки от гърлата на 100 доброволци в търсене на следи от имуноглобин А. Той представлява клас антитела, които играят важна роля в имунната защита.

Участниците в тестовете попълнили въпросници за прекарани болести. Изследователите взели предвид и вокалния им тракт.

От получените натривки станало видно, че доброволците с дебели гласове са с по-добра имунна защита в областта на гърлото и по-рядко страдали от УНГ заболявания.

Канадското изследване поставя под нова светлина факта, че дамите намират мъжете с басови гласове за по-привлекателни в сексуално отношение. Досега учените считаха, че подобно привличане се дължи на индикации за по-високи нива на тестостерон при хора с нисък тембър и за по-здрава телесна конструкция.

Сега се оказва, че мачовците с дебел глас и по-дълъг вокален тракт са по-здрави и в медицинско отношение. Те по-рядко боледуват, което също им е дало предимство в процеса на еволюцията.

Според Стивън Арноки плътният нисък мъжки глас е отчетлив сигнал за добри имунни качества на конкретния индивид.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама