Първият завод на „Тесла“ извън САЩ ще е в Китай

19:20, 07 яну 19 25 1544 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американската компания „Тесла“ започна строителството на своя първи завод за сглобяване на електромобили в Китай. Той ще бъде разположен в индустриалната зона Линган, намираща се недалеч от Шанхай, съобщи „Синхуа“, цитирана от БГНЕС.

Новият завод ще бъде първият за компанията извън пределите на САЩ, а също така първото предприятие в автомобилната индустрия на Китай със 100% чуждестранен капитал.

Споразумението за строителството на завода беше подписано през юли 2018 г. между „Тесла“ и администрацията на района Линган и корпорацията „Линган“. През 2020 г. на него ще започне сглобяването на Tesla Model 3.

Според документа американската компания самостоятелно ще инвестира в строителството на завод с годишен капацитет до 500 000 автомобила. Проектът предвижда не само инвестиции в производството, но и в разработването и по-нататъшната реализация на колите на местния пазар. Не се уточнява какъв е обемът на инвестициите, но местните медии пишат, че проектът ще бъде един от най-големите в цялата история на Шанхай от гледна точка на инвестиции в производствени мощности.

Общата площ на терена, където ще бъде изграден заводът, е 864,8 хиляди кв.м. Според договора „Тесла“ получава право да го използва за 50 години.

Шанхай не случайно е избран за място на строителство на новото предприятие. Мегаполисът е на първо място в Китай по електромобили – в края на 2017 г. те са били 165 000.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама