Британският парламент отново се събира

09:00, 07 яну 19 / Свят 25 946 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британският парламент подновява работата си след коледната почивка. Първите дебати обаче не е по сделката за Brexit на премиера Тереза Мей, а по внесена петиция за създаване на независима комисия, която да съблюдава телевизионните дебати между партийните лидери при общи избори, предава БНР.

Сделката на Тереза Мей несъмнено доминира британскя политически живот през последните два месеца, но дебатите по нея ще започнат едва в сряда. Все още не е определена дата за гласуването на сделката, но се очаква това да стане на 15-и или 16-и януари, след като в последното си интервю Тереза Мей заяви, че дебатите вероятно ще продължат и в началото на следващата седмица. Тя обаче опроверга слуховете, че смята отново да отложи вота, за да има повече време евентуално да получи необходимите правни гаранции от Брюксел, че „предпазнят механизъм“ за ирландската граница ще бъде само краткосрочна временна мярка.

Има информация, че Германия и Ирландия са водили консултации през последните дни по план да окажат помощ на Тереза Мей, включително като се разшири правно необвързващата политическа декларация, така че да включва обещания да не се стигне до използване на „предпазния механизъм“. Като цяло обаче Брюксел продължава да изчаква и ако на Мей не достигне малко при гласуването в парламента, едва тогава би помислил за допълнителни компромиси, твърдят запознати с политиката на Брюксел за Brexit.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама