Православието отбелязва Коледа по стар стил

07:40, 07 яну 19 / Свят Сподели в: 25 378 Topnovini Автор: Topnovini
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11

По Юлианския календар руснаци, сърби, македонци, арменци и много други народи празнуват Бъдни вечер на 6 януари, а Коледа - на 7-и. Българите, заедно с гърците и румънците, отбелязваме Рождество по каноните на Римокатолическата църква.

Руският патриарх Кирил ръководи рождественското богослужение в храма "Христос Спасител" на Бъдни вечер, на което присъства и премиерът Дмитрий Медведев. Патриархът се обърна към вярващите в специално послание като ги призова да посветят празника на добри дела.

„Празникът на Рождество е прекрасна възможност да покажем на-добрите си човешки качества, да дарим радост и любов на хората. Дори малките дела могат да направят този свят по-добър и по-светъл. Това е по-възможностите на всеки , защото с нас е Бог“, каза патриарх Кирил.

Руският президент Владимир Путин присъства на рождественска служба в катедралата в Санкт Петербург.

В Сърбия на Коледа палят дъбови пънове и клони - символ на Христос, или т.нар. бъдник. Патриарх Ириней присъства на освещаването му пред храма "Свети Сава" в Белград. „Поздравявам всички с нашия най-радостен православен поздрав - Мир божий - Бог се роди“, каза в словото си патриархът.

Освен в Сърбия и Русия, Коледа по стар стил празнуват в общо 16 страни, сред които Черна гора, Беларус, Етиопия, Грузия.

 

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани