Президентът Радев обвини правителството в "политически лобизъм"

13:15, 06 яну 19 / Политика 25 2117 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Конкурсът бе опорочен, обяви президентът Румен Радев по повод процедурата по избор на нови изтребители за Военновъздушните сили. Преди Коледа министрите на отбраната и на икономиката предложиха на правителството преговори със САЩ за предложените от тях F-16.

„Настоявах да се спази процедурата и финансовата рамка, което е гаранция за оптимален избор, независимо от типа самолет. Правителството направи точно обратното – обяви победител в разрез с правилата и дори се ангажира да надплати огромна сума. За мен това е троен удар по България. Помните, че имаше популистки изказвания, че не купуваме изтребители, за да имало пари за пенсии. Пари за пенсии няма, а сега ще похарчим много повече и то за по-малко самолети. Това е удар по доверието на европейските партньори, които правителството използва като статисти в конкурса. Това е удар и по имиджа на нашите американски партньори, които в очите на българите печелят този конкурс с политически лобизъм, а не по правилата. Как тогава да искаме да печелим уважението на Европа и на света при положение, че ние не уважаваме собствените си закони и правила.”, обяви държавният глава.

Пред БНР, Румен Радев допълни:

„Ако постигнем с американците обещаното намаление, българската армия ще получи технологично поколение самолет и част от оръжейните му системи, и оръжията му ще бъдат от пето поколение - те са същите, каквито са на Ф-22 и Ф-35. От друга страна, България ще има същото качество на своята бойна авиация, каквото има Гърция, която също ще мигрира техните до блок 70, на Румъния и почти на Турция. Ще осигурим и дългосрочна способност за ъпгрейд на българския самолет в приложение на десетки години до най-новите технологични постижения на НАТО"


Президентът коментира и неуспешният опит за въвеждане на новите винетки.

"За мен хаосът с винетките е олицетворение на стила на управлението, който много пъти съм коментирал – липса на прозрачност, на отчетност и на отговорност.", каза Радев. 

 

А в отговор на въпрос как ще коментира критиките около неговото новогодишно обръщение, той заяви, че не разбира защо хората се страхуват от истината.

„Всички моменти са неудобни, когато трябва да се излъчат неудобни истини. Никой не е излязъл от криза с тържествени оди, а с посочване на проблемите. И мисля, че за хората посочването на проблемите е много по-голяма надежда и упование, отколкото захаросани приветствия“, заяви Радев.

От действията на властите зависи дали през тази година България ще има единство между управляващите структури, подчерта президентът.



По-рано в предаването „Тази неделя” министърът на отбраната Красимир Каракачанов подчерта, че решението не е за придобиване на F-16, а започване на преговори. Той направи това изказване след церемонията по освещаването на знамената светини и бойните знамена на Българската армия на Богоявление.

Водосветът на бойните знамена се извършва традиционно на Богоявление. Патриарх Неофит прочете молитвата "За успех на народа" и поръси със светена вода представителни части на Българската армия и нейните бойни знамена в различните гарнизони. Церемонията почетоха висши военни, народни представители, военнопатриотични съюзи и граждани.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама