Министър Аврамова: Фирмата изпълнител на тол системата ще бъде санкционирана

17:30, 05 яну 19 / Политика 25 1516 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изпълнителят на тол системата - фирма КАПШ, ще бъде санкционирана заради забавяне на изпълнение на дейности, това заяви регионалният министър Петя Аврамова на брифинг в министерството,цитирана от БГНЕС.

Освен нерегламентирани атаки към системата, е възникнал и софтуерен проблем при апаратите за самотаксуване, отстранен от фирмата в гаранционния срок. Проблеми са били отчетени още при банковите преводи и забавянето на монтажа на апаратите за самотаксуване на граничните пунктове.

„Съгласно утвърдения график между АПИ и „Капш“, тези апарати трябваше да бъдат монтирани на граничните пунктове до 31 декември 2018 г. Тъй като това не се е случило, следващата седмица ще направим анализ и съгласно клаузите в договора ще потърсим и съответните санкции и неустойки“, обяви регионалният министър.

В ГЕРБ проблем с оставките нямаме. Проблем имат други политически партии. Атаките, освен хакерски, се оказаха и политически, заяви още министърът на регионалното развитие и благоустройството във връзка с проблемите с електронните винетки.

Министър Аврамова коментира призива на опозицията отговорност за недобрата организация при подготовката и въвеждането електронната винетка да бъде понесена от ниво министър. В тази връзка регионалният министър е категорична – ако оставката ѝ бъде поискана, тя е готова да я подаде.

„Това е много сериозна система, върху която ние ще продължим да работим. Тя ще работи перфектно“, увери Аврамова.

Тя подчерта, че на този етап системата за електронно таксуване по републиканската пътна мрежа работи, а тестовете ѝ са минали без констатиране на дефекти, каквито бяха отчетени след нейното пускане от 17 декември миналата година. Екипът веднага е докладвал на изпълнителя по договора, който е австрийската фирма „Капш“, а проблемите са отстранявани своевременно.

По данни на министерството до момента са продадени 73 хил. електронни винетки за над 5 млн. лв. Най-масовите винетки са за едногодишен период от време.

Към настоящия момент водачите могат да си купят е-винетка от апаратите за самотаксуване, сайтът www.bgtoll.bg, мобилното приложение, областните пътни управления и от мобилния оператор А1. Поетапно ще започне продаването им и на още няколко места, сред които ще бъдат и някои големи вериги бензиностанции.

„До края на месец януари гражданите ще могат да купуват електронна винетка в над 4 500 точки. До месец, също за улеснение за гражданите, ще започне продажба и на банкоматите. Около 2000 банкомата ще бъдат въведени в системата“, допълни още министър Аврамова.

Монтирани апарати за самотаксуване има само на граничните пунктове Отоманци, Гюешево, Капитан Андреево. В момента се монтира на Калотина, Станке Лисичково, Златарево и Кулата. Днес изтича срока за монтаж на Дунав мост – Видин, а на шести ще бъдат монтирани на Брегово и Връшка чука. Системата вече работи и на Дунав мост – Русе, Дуранкулак и Кардам.

Министър Аврамова увери, че при всички констатирани случаи на плащане на винетка повече от веднъж, средствата на гражданите ще бъдат възстановени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама