Открити са 12 от откраднатите картини

18:26, 04 яну 19 25 1767 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Намериха 12 от общо 13-те картини на Владимир Димитров-Майстора и Димитър Киров, които бяха откраднати от къща в София, съобщи директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев. Той поясни, че по случая работят разследващи екипи на ГДНП, СДВР и Второ РУ.

По случая са задържани двама души - посредници. Предстои задържането на още двама, които са от активния криминален контингент по линия на кражбите.

Единият от арестуваните - Божидар Нейков, отдавна се занимавал с търговия с културни ценности, нумизматика и антикварни стоки. Именно в неговия апартамент в столичния квартал "Лозенец" полицията открила 9 от откраднатите картини.

По думите на гл.инспектор Ангер Папалезов, началник сектор „Престъпления с културно-исторически ценности“ в ГДНП, за творбите са били платени над 10 000 лв. Предстояло доплащане. Той не посочи на кой от художниците е картината, която все още се издирва, за да не бъде затруднено разследването.

Картините бяха откраднати от дома на един от наследниците на двамата художници - Павел Антонов. Обирът бил извършен ден преди Нова година, като крадците влезли през прозорец на къщата. Все още не е ясно дали кражбата на платната е била поръчана от някого или крадците са търсили продажба на черно на платната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама