Адвокати обмислят протест заради бездействието на институциите

15:10, 04 яну 19 25 1257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Адвокати се оплакаха, че все още нямат отговор от институциите, пред които се жалваха за обиски на кантори преди Нова Година. Те припомниха, че близо 200 защитници поискаха с писмо от главния прокурор проверка заради обиските.

Писмото беше изпратено и до председателя на Висшия адвокатски съвет, министъра на правосъдието, Висшия съдебен съвет, Омбудсмана и Съюза на юристите в България, информира БТА.

Според адвокатите действията на разследващите преди Нова Година били груби и незаконосъобразни посегателства срещу адвокатската независимост и неприкосновеността на адвокатските книжа и кореспонденция.

От Висшия съдебен съвет адвокатите искат проверка на действията на Прокуратурата и Съда, както и да изиска съдебните актове, с който същите действия са разрешени в адвокатска кантора, за да прецени има ли нарушение на Закона и от съдиите, издали съдебните актове.

Адвокатите искат от Мая Манолова да назначи също проверка.

До 20 януари адвокатите очакват становище по закона за адвокатурата, за да може всички текстове да бъдат обсъдени.

Александър Пелев разказа, че не в кантори, а в жилища на адвокати са правени обиски вечер, при това разследващите търсили неясно какво в книги и детски играчки, поясни Пелев, според когото действията на спецпрокуратурата били незаконни.

Адвокатите са категорични, че ще излязат на протест, ако няма резултат по исканията им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама