Стопаните на заслона на Витоша, отказали достъп на измръзнал турист, ще бъдат уволнени

09:50, 04 яну 19 25 4569 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От 1 февруари хижарите от чайната на Витоша, която отказа подслон на измръзнал турист, вече няма да стопанисват заслона. Това решение е било предложено от Българския туристически съюз и прието доброволно от Ирина и Чавдар Евтимови. Предстои то да бъде официално гласувано на управителен съвет на туристическия съюз.

„Ще предложа смяна на управляващите на този обект. БТС има правилник за хижната дейност, в него е записано, че всички високопланински хижи трябва да осигуряват 24 часа подслон и храна на всички туристи”, заяви представител на Българския туристически съюз пред bTV.

„Пандемията нощно ходене по планините продължава, два дни преди това тези хора бяха предупредени, че няма да работи заслона. Не мога да се съобразявам с всеки, който му е хрумнало да ходи нощем по планините, всеки си носи отговорност за себе си. Не знаехме, че е измръзнал човека, когато разбрахме, го пуснахме”, обясни управителят на заслон Черни връх – Чавдар Ефтимов.

След опит да изкачи Черни връх в новогодишната нощ мъж едва не умира от измръзване, след като му отказват достъп до заслона в планината. Той и неговите другари са посрещнати враждебно, а запис, направен от Димитър Кенаров – единият от групата, разкрива моментът на категоричния отказ, даден в изключително кризисната ситуация.

„Единственият начин, по който ги накарахме да отворят вратата, беше след като бяхме извикали планинската спасителна служба. Аз им казах по телефона – моля ви, обадете се на тези хора и ги накарайте да отворят вратата”, разказва приятел на измръзналия Кирил.

Вкараха човека вътре, но му бяха крещяли – беше в далечния край на стаята далече от печка, без да му предложат една чаша чай, споделя още туристът. Хипотермията не е като да си ударите пръста, един час по-късно можеше този човек да не е в съзнание, отбелязва още той.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама