Каракачанов: Ако САЩ се изтеглят от Афганистан, България няма работа там

13:25, 03 яну 19 / Политика 25 1603 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов смята, че форматът на участие на НАТО в Афганистан трябва да бъде разгледан на следващото заседание на Алианса. Американският президент Доналд Тръмп анонсира в средата на декември предстоящо изтегляне на половината от 14 000 американски военнослужещи от Афганистан.

„Както виждате, Доналд Тръмп взема решения, които съответстват на неговото разбиране за външна политика. Той обяви и изтеглянето на контингента си от Сирия. Как ще си отрази на НАТО – аз лично смятам, че България направи достатъчно. Този контингент, който посрещнахме беше първият по-голям от 158 човека. Този контингент, който замина сега е от 160 човека. България няма нужда да увеличава своето присъствие повече", категоричен е вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от bTV.

Попитан дали тогава и ние трябва да свием участието си, той отговори: „Ако политиката на САЩ, като на съюзник в НАТО, е да изтегли своя контингент, лично аз не смятам, че България има повече работа там”.

На следващата среща на военните министри от НАТО този въпрос да се обсъди и "ако някои държави смятат да изтеглят контингентите си от Афганистан аз смятам че и ние трбва да преразгледаме позиция", допълни военният министър.

България участва в Афганистан с 160 души, които охраняват летището в южния град Кандахар и изпълняват инструкторски задачи за местните сили за сигурност. НАТО продължава ангажимента си към тренировъчната мисия "Решителна подкрепа", в която беше преобразувана най- дългата бойна мисия на алианса от 2002 г. до 2015 г.

Предстои да се обсъди как изтеглянето на близо 7 000 американски военни ще се отрази на останилите нации които поддържат военно присъствие от 16 000 инструктори.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама