Окончателно: Водата в Добричко става 3.35 лв.

14:40, 03 яну 19 25 953 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новата комплексна цена на водата в Добричко ще бъде 3.35 лв. за кубик от януари 2019 г., съобщи пред ''Дарик'' изпълнителният директор на ВиК - Добрич инж. Тодор Гикински. Цената бе определена като пределна от Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ на заседание на 28 декември.

Тя ще остане такава, каза Гикински и посочи, че в бизнес-плана на дружеството за 2019 г. е била предвидена цена от 3.28 лева, като по-високата стойност, която се е получила в крайна сметка, се дължи на изчислението на процента на инфлация.
 
Комплексната цена се формира от три компонента, които от този месец вече ще бъдат със следните стойности: доставяне – 2.155 лв./м3, отвеждане – 0.261 лв./м3 и пречистване – 0.375 лв./м3 – без ДДС.

Новата цена дори не покрива увеличението при електроенергията, която е основен разход при осигуряването на водоподаване в нашия регион.

Според Гикински е важно, че ВиК – Добрич се справя с разходите, излиза на малка печалба и вече не се дава като лош пример за стопанисване и за услугите, които предоставя.

Освен това не е на челните места по цена на водата в страната, защото стойностите вече са сравнително изравнени, а настоящото увеличение е много по-значително за други региони.
 
ВиК- Добрич изплаща редовно задълженията си и има вече по-голямо доверие от страна на фирми-партньори и институции, а на търговете се явяват повече желаещи да участват доставчици на стоки и услуги, отбеляза директорът.

По думите му, вече почти не постъпват жалби от граждани за регулярно ниско налягане на водоподаването в Добрич. Решен е вече и проблемът в кв.''Рилци''.

Въпреки несъгласието на местната кооперация да се ползва тяхната водонапорна кула, от ВиК са намерили решение, като са подготвили ново трасе в квартала, без да се налага да се разкопава главния път.

Промяната ще се усети в пълна степен след приключването на водния цикъл, по който ще бъде доведен нов водопровод по бул. ''Добруджа'' от Пинета до кръговото в ''Рилци''.
 
Предстои скоро да излезе точна информация за загубите на питейна вода в Добричко, но те са спаднали, а след водния цикъл се очаква да намалеят още.

Водното дружество е направило инвестиции със собствени средства за намаляване на загубите на вода в общините Тервел, Генерал Тошево и Каварна през 2018 г. и тези дейности ще продължат. През тази година ще се инвестира и за подобряване на трасетата в Добрич, които не са обхванати от големия воден проект, каза директорът.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама