Китай кацна на тъмната страна на Луната

07:40, 03 яну 19 / Свят 25 1513 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Китай постигна безпрецедентен успех в проучването на Космоса. Азиатският гигант успешно приземи сонда на обратната страна на Луната за първи път в историята, съобщава държавната медия.

Успешното приземяване на космическата сонда Chang'e 4 ("Чанъе-4" - богиня на Луната в китайската митология) е една от поредицата от мисии, които подчертават амбициите на Китай да се присъедини към елита и дори да поведе проучването на Космоса.

Апаратът бе изстрелян на 8 декември миналата година от космодрума "Сичан" в югозападен Китай и е кацнал успешно на Луната тази нощ.

Първият сигнал от обратната страна на Луната до Земята е изпратен през китайски сателит.

Това е една от най-амбициозните китайски космически мисии. Никога досега космически апарат не е кацал на тази страна на Луната, която до голяма степен е слабо позната.

Китай приземи друг роувър на Луната през 2013 г., присъединявайки се към САЩ и Съветския съюз като единствените държави, които са провели "успешно кацане" на небесното тяло, но "Чанъе-4" е първата сонда, която каца на тъмната страна на Луната.

Въпреки че Пекин по-късно навлезе в сферата на проучването на Космоса, Китай, според експерти, бързо настига САЩ и дори може да оспори лидерството на Вашингтон в сферата на изкуствения интелект и квантовата компютъризация.

Китай сега планира да създаде трета космическа станция до 2022 г., да изпрати тайконавти на база на Луната до 10 г. и да изпрати сонди на Марс, включително такива, които могат да се върнат с проби на Земята.

Според експерти кацането на обратната страна на Луната е далеч повече от пропаганда.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама