Потреблението на вода във Врачанско е намаляло драстично през 2018-а

16:30, 02 яну 19 25 1192 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Потреблението на вода в област Враца е намаляло с 600 000 куб.м. през миналата година заради демографската криза. Това създава рискове за водоснабдяването в региона, защото мрежата е изградена за два пъти повече потребители.

Обезлюдяването и слабото икономическо развитие във Врачанска област се отразяват негативно върху рентабилността на водоснабдяването в региона, посочи управителят на ВиК дружеството Ангел Престойски.

"Водоснабдителната система е изградена за около 300 хиляди души, толкова е била стара Враца, за съжаление няма ги хората. Много от уредите трябва да се поддържат като за 300 хиляди. За по-голямо съжаление и индустрията не се развива добре през последните години, но от тук натам в бъдеще ще има сериозни проблеми, тъй като все пак тази мрежа трябва да се поддържа", отбеляза той пред БНР.

Най-големи загуби се трупат в малките населени места.

"В някои населени места са подменени водопроводите и вместо да има ефект, ефектът е обратен, тъй като вече няма аварии водата застоява и ние трябва през три дена да източваме цялата система, за да вкараме прясна вода. Много разходи на електроенергия, вода хвърляме, но няма друг начин", коментира Престойски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама