Русия отказа достъп на антидопинговата агенция

12:50, 02 яну 19 / Спорт 25 511 Topnovini
1

Световната антидопингова агенция WADA обяви, че Русия е отказала достъп до данните на московската антидопингова лаборатория в установения краен срок - 31 декември 2018 г.

Осигуряването на достъп до пробите и други данни бе последното изискване, което държавата трябваше да изпълни, за да получи пълно възстановяване на правата на Руската антидопингова агенция (РУСАДА). Те бяха спрени през ноември 2015 г., когато Русия беше изключена от международната лека атлетика по обвинения в държавно спонсорирана система за употреба, разпространение и манипулиране на допинг проби.

През октомври Световната антидопингова агенция все пак възстанови временно правата на РУСАДА. За да бъде запазен лицензът обаче, Русия трябваше да отвори московската лаборатория за работна група на WADA до 31 декември.

Местните власти поеха и ангажимент до 30 юни 2019 г. да бъдат тествани повторно всички проби, които WADA ще поиска след евентуалната инспекция на лабораторията.

"Дълбоко съм разочарован, че данните от бившата московска лаборатория не бяха предоставени до изтичането на крайния срок, който беше договорен с изпълнителния комитет на WADA през септември. Работихме усърдно с руските власти, за да изпълним крайния срок, което категорично беше в интересите на чистия спорт", каза президентът на WADA Крейг Рийди.

Рийди обяви, че предстои да се реши какви санкции да бъдат наложени срещу руския спорт. Очаква се те да бъдат строги, а не е изключено страната да пропусне още една олимпиада след Рио 2016 и Пьончан 2018. Междувременно лицензът на РУСАДА отново ще бъде отнет.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани