Отслужиха тържествена Света Василиева литургия и молебен за новата година

14:30, 01 яну 19 25 1001 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С архиерейска Света Василиева литургия започна Новата 2019 година днес в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Богослужението беше отслужено за Господския празник Обрезание Господне и за празника на Св. Василий Велики. Негово Светейшество българският патриарх Неофит взе молитвено участие в Светата литургия, а след нея възглави молебена за Новата година, съобщиха от Българската патриаршия. 

„Да се стараем да бъдем обективни в своите преценки и, като гледаме напред, да изпросим от Всевишния Бог Неговата милост през новата година. Да бъдем честити в своя добродетелен живот”, гласи посланието, което патриархът отправи към народа ни преди началото на литургията.

"Да бъде благословено и прославено името Господне, да бъде благословена и нашата скъпа Родина България за слава Божия и за доброто и благопреуспяването на обичния ни православен народ! Божията милост и Неговата всещедра и всепобеждаваща любов да бъдат винаги с нас, Божията крепка Десница да ни ръководи във всяко наше лично и общностно дело, с което и през Новата 2019 година ще продължим да изграждаме нашите съдбини", каза още в словото си патриарх Неофит.

Литургията води Мелнишкият епископ Герасим - главен секретар на Светия синод и предстоятел на църковното настоятелство при патриаршеската катедрала, а с него служиха Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарх Неофит, архимандрит Василий - протосингел на Софийската митрополия, иконом Николай Георгиев - началник на отдела "Връзки с обществеността" при Светия синод, храмовото духовенство, столични свещеници и протодяконите
Иван Петков и Александър Нешев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама