Румъния поема председателството на Съвета на ЕС

09:30, 01 яну 19 / Свят 25 1201 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От 1 януари 2019 г. Румъния поема от Австрия председателството на Съвета на ЕС. През следващите шест месеца Букурещ ще координира Съюза в период, когато се очаква напускането на Великобритания, ще се състоят избори за Европейски парламент, ще се определя съставът на новата Европейска комисия и ще се водят преговорите по следващата многогодишна финансова рамка за периода 2021-2027 г.

На фона на тези сериозни предизвикателства Румъния ще трябва да продължи да се бори за доверието на европейските партньори по въпроса за правовата държава и продължаването на борбата с повсеместната корупция.

Румъния е поставила в центъра на председателството "европейския гражданин" и смята да се съсредоточи върху политиките, които имат директен и положителен ефект върху живота на хората, живеещи на територията на ЕС. Лозунгът на румънското председателство е "Сближаването - обща европейска ценност". Румъния е против Европа на две скорости и се застъпва за повече интеграция, тоест "за един съюз, а не за няколко".

Премиерът Виорика Дънчила, която представи приоритетите на румънското председателство пред парламента миналия месец, изтъкна, че трябва да се преодолеят разделения от типа: стари и нови членки, Изток срещу Запад и други. "Не трябва вече да има граждани от първа ръка и граждани от втора ръка в ЕС. Трябва да има равен достъп за всички граждани до ресурсите на ЕС, така че да укрепим съюза и неговото бъдеще", заяви румънският премиер.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама