Юнкер: Европа не се опитва да задържи Великобритания в съюза

11:00, 30 дек 18 / Свят 25 424 Topnovini
1

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер увери, че Брюксел не се опитва да задържи Великобритания е ЕС и иска да започне да обсъжда бъдещите връзки, в които парламентът на Обединеното кралство одобри Брекзит, отчасти за да се съсредоточи върху собственото си единство преди изборите през май месец 2019-а година, предаде Ройтерс.

"Намеква се, че нашата цел е да запазим Обединеното кралство в ЕС с всички възможни средства. Това не е нашето намерение. Всичко, което искаме, е яснота за бъдещите ни отношения. И уважаваме резултата от референдума." Това заяви Юнкер в интервю за в. "Велт ам зонтаг".

Юнкер каза, че ЕС е готов да започне преговори за ново споразумение с Великобритания веднага след като британският парламент одобри споразумението за отделяне от блока.

Той обаче призова Лондон да се мобилизира "и след това да ни кажете какво искате". "Изхождам от презумпцията, че Великобритания ще напусне ЕС, защото това реши народът", подчерта председателят на ЕК, отказвайки да бъде въвлечен в дебата дали трябва да се проведе втори референдум. "Това е въпрос, който британците трябва да решат", заяви той.
По отношение на други предизвикателства, пред които е изправена Европа, Юнкер каза, че наблюдава щатския президент Доналд Тръмп относно търговията.

Юнкер изтъкна, че Европа трябва да се обедини в борбата с хакерските групи от Китай и Русия, които биха могли да се стремят да въздействат на европейския вот. Той изрази и своето съмнение относно държавата Румъния, която поема ротационното европредседателство от 1 януари, но все още се бори с корупцията.
"Правителството в Букурещ все още не е напълно разбрало какво означава да поеме председателството над държавите-членки на ЕС. Вътрешното положение на Румъния е такова, че страната не може да действа като компактна единица в Европа," каза Юнкер.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Трябва ли работещите да плащат сами първия ден от болничния си?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 113 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.