Рекордни жеги в Австралия

15:52, 29 дек 18 / Свят 25 1111 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Австралийците страдат от адска след-Коледна жега, регистрирайки температури с около 14 градуса по Целзий над обичайните за това време на годината.

В някои райони на щатите Нов Южен Уелс, Виктория и Южна Австралия живакът достигна 40 градуса. Рекорднтие жеги траят вече пет дни, предаде CNN.

Плажовете са претъпкани, а климатиците работят на пълна мощност, докато хората се опитват да се справят с ненормално високите температури, които според прогнозите ще се задържат и през първите три месеца на 2019 година, съобщава Бюрото за метеорология, пише Дарик.

Януари обикновено е най-горещият месец на австралийското лято и много се опасяват, че ранната вълна може да бъде прелюдие за още по-екстремни климатични условия в началото на 2019-а година.

Сидни регистрира най-високата си температура от почти 80 години през януари 2018-а година, като живакът се повиши до 47,3 градуса по Целзий, което е само половин градус по-малко от най-високите стойности от 47,8 градуса, регистрирани през 1939-а година.

Свръхвисоките температури в началото на тази година поставиха голямо напрежение върху дивата природа, като хиляди калонги (летящи лисици) загинаха поради дехидратация, докато необичайно горещата и суха зима видя сериозна суша в страната през август.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама