Юнкер изрази съмнение в готовността на Румъния да поеме европредседателството

12:48, 29 дек 18 / Свят 25 785 Topnovini

Румънският президент Клаус Йоханис призна миналия месец, че страната му не е готова да поеме шестмесечното председателство на ЕС. Представители на ЕС твърдят, че Румъния не предприема стъпки за борба с корупцията и поддържане на независимостта на съдебната власт.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в събота, че се съмнява дали румънското правителство напълно разбира какво означава да поемеш ръководството на Съвета на Европейския съюз за шест месеца.

В интервю за германския вестник „Велт ам зонтаг“ Юнкер заяви, че въпреки че страната е „технически добре подготвена“, правителството на Букурещ не е разбрало напълно какво означава да председателства страните от ЕС.

"Предпазливото действие изисква желание да се вслушаш в другите и да оставиш собствените си тревоги настрана", каза Юнкер и добави, че се съмнява, че случаят е такъв, отбелязва БТА.
Юнкер изрази загриженост, че политическата нестабилност на Румъния няма да провокира имидж на обединена общност на европейската сцена.

"У дома е необходим единен фронт, за да се насърчи единство в Европа по време на председателството на Съвета", смята той.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

За или против сте да бъде създаден Икономически кризисен щаб?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 77 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.