ЕС прие нови правила за работа на Шенгенската информационна система

15:37, 28 дек 18 / Свят 25 1886 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нови правила за укрепване на Шенгенската информационна система (ШИС), предложени от Европейската комисия през декември 2016-a гoдина и приети по-рано през 2018-а година, влязоха в сила на 28 декември 2018-а година, заявиха от Комисията.

Шенгенската информационна система е широкомащабна, централизирана информационна система, която подкрепя проверките на външните шенгенски граници и подобрява правоприлагането и съдебното сътрудничество в 30 страни в Европа.

Промените предвиждат държавите от ЕС да въвеждат задължително в системата данни за извършителите на престъпления, свързани с тероризъм. До края на следващата година ще бъде въведено задължението държавите да съобщават на Европол, когато системата е засякла терористи.

ШИС е най-широко използваната система за обмен на информация в Европа за сигурност и управление на границите.
Европейският комисар по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос заяви: „Днес в ЕС се затваря критична празнина в сигурността. Държавите-членки ще трябва задължението да въвеждат сигнали за тероризъм в засилената Шенгенска информационна система“.

Уточнява се, че миналата година в Шенгенската система европейските служби за сигурност са извършили над пет милиарда проверки.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама