Спряха телевизионни предавания заради критики към Ердоган

16:30, 27 дек 18 / Свят 25 1331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Висшият съвет за радио и телевизия в Турция е спрял временно от излъчване две телевизионни програми заради критики към президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщава ДПА, като се позовава на в."Хюриет".

Според решение на Висшия съвет за радио и телевизия, обявено снощи, токшоу по критичната към правителството телевизия Халк ТВ е спряно за пет предавния, а новинарска програма в праймтайма на Фокс ТВ няма да бъде излъчвана в продължение на три дни. Отделно на двете телевизии са наложени глоби, предава БТА.

На 10 декември телевизионният водещ по Фокс ТВ Фатих Портакал критикува натиска върху опозицията, като заяви, че хората не се осмеляват дори мирно да протестират срещу увеличението на цената на природния газ. "Колко хора ще се осмелят да излязат на улицата въпреки страха?", попита Портакал в телевизионния ефир.

Ердоган реагира гневно срещу водещия от Фокс ТВ, чието фамилно име означава портокал. Ердоган заяви, че някой си "портокал" или "цитрус" призовава хората да излязат на улицата. "Знай си мястото", каза Ердоган по адрес на телевизионния водещ.

В противен случай тази нация ще те удари с юмрук по врата, обяви Ердоган пред свои поддръжници в Коня на 17 декември. Вярвам, че съдебната система ще даде урок на тези хора, добави президентът.

Двама известни турски комедийни актьори - Метин Акпънар и Мюждат Гезен участваха в ток-шоу по телевизия Халк, критикувайки това, което те нарекоха липса на демокрация в Турция. Двамата актьори са разследвани за обида на Ердоган и турски съд им наложи в понеделник забрана за пътуване.

Много журналисти бяха изпратени в затвора, а десетки медии бяха закрити след опита за преврат в Турция през юли 2016 г., припомня ДПА.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама