"Блумбърг": Най-богатите хора в света загубиха $511 милиарда през 2018-а

19:07, 22 дек 18 / Свят 25 637 Topnovini
1

Общото състояние на 500-те най-богати хора в света е спаднало с около 511 милиарда долара през 2018-а година, след като спечеленото през първото полугодие беше изтрито от разпродажбите на капиталовите пазари през второто, пише в свой анализ „Блумбърг“.

Според агенцията, поради спада в стойността на акциите на редица компании, кумулативното състояние на петдесетте най-богати хора на планетата падна до 4,7 трилиона долара. В същото време през първата половина на 2018-а година тази цифра достигна рекордните 5,6 трилиона долара поради благоприятната ситуация на пазарите. Това е едва вторият годишен спад на индекса от старта му през 2012-а година.

Агенцията отбелязва, че списъкът на 500-те най-богати хора в света включва 128 милиардери от азиатските страни. Общият им капитал през годината е намалял с 144 милиарда долара, а китайският бизнесмен, собственикът на „Уанда Груп “Уанг Джианлин отчита лични загуби от 11,1 милиарда долара. Китай е дом на 10% от световните милиардери.

Основателят на Amazon.com все пак имаше по-добра година от Марк Зукърбърг, който записа голяма загуба от януари насам. Състоянието му се сви с 23 милиарда долара, след като Facebook се сблъсква с криза след криза. Като цяло 173-те американски милиардери в списъка (най-голямата група), са загубили 5,9% от богатствата си и в крайна сметка разполагат с 1,9 трилиона долара.

Най-богатият човек в Саудитска Арабия принц Алауид, който беше пуснат през март след 83 дни в ареста, загуби 3,4 млрд. долара. Нетното му богатство е спаднало с 60% от пика му през 2014-а година.

През годината състоянието на повечето милиардери в страните от ЕС намаля. По-специално, германският предприемач Георг Шефлер и семейството му загубиха 17 милиарда долара. Фамилия Шефлер е мажоритарен акционер в производителя на автомобилни части Continental.

Според агенцията, за руските милиардери годината е била по-малко неуспешна, отколкото за много чуждестранни предприемачи. В статията се казва, че "общото състояние на 25-те най-богати хора в Русия е спаднало леко", завършвайки годината до ниво от 255 милиарда долара. И все пак 16 от 25-те руски милиардери в индекса на Bloomberg са преживели спад на състоянието си тази година, предаде ТАСС.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани