Президентът удостои посланика на Китай у нас с орден "Стара планина"

16:10, 20 дек 18 / Политика 25 1584 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Държавният глава Румен Радев удостои посланика на Китайската народна република Джан Хайджоу с орден "Стара планина" първа степен. На тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 дипломатът получи висшето държавно отличие за изключително големите му заслуги за развитието на двустранните отношения между България и Китайската народна република.

„Този орден е израз на огромното значение, което отдаваме на двустранните връзки и сътрудничество с Китайската народна република, защото нашите отношения винаги са се основавали на приятелството и доверието между двата народа“, заяви президентът Румен Радев в приветствието си.

Държавният глава открои усилията на посланик Джан Хайджоу по време на мандата му за „изключително интензивните и резултатни отношения между нашите две страни“. През годината у нас гостуваха министър-председателят на Китайската народна република Ли Къцян, България беше домакин на Седмата среща на върха на групата 16+1 за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа, посочи Румен Радев.

Държавният глава изказа специална благодарност на посланик Джан Хайджоу за неговата неоценима помощ в организацията на безпрецедентната спасителна операция по издирване на българския алпинист Боян Петров по-рано през годината.

Приемам тази награда като символ на приятелството и сътрудничеството между България и Китай, заяви в отговор посланик Джан Хайджоу и благодари за честта да бъде удостоен с висшето държавно отличие.

„Мандатът ми от две години и половина не беше толкова дълъг, но през това време успях да почувствам доброто отношение на българите към китайския народ, което е солидна основа за по-нататъшните ни двустранни отношения“, каза още посланикът.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама