Опасно ли е да държим храната в пластмасови кутии?

18:00, 28 дек 18 25 2221 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В почти всяко домакинство пластмасовите кутии се използват непрекъснато, независимо дали е, за да съхраним дадена храната по-удобно, за да заема по-малко пространство, или за да я предпазим с капака от поемането на разни миризми. Макар да използваме пластмасовите кутии постоянно, рядко се замисляме дали е здравословно да съхраняваме храната си в тях.

Отговор на този въпрос ни дават от Hola, като обясняват, че за да разберем дали даден пластмасов контейнер е подходящ да държим яденето си в него, първото нещо, което трябва да наблюдаваме, е за каква цел е произведен.

Международният символ, който ни го разкрива, е под формата на чаша с вилица. Ако го има, значи материалите, които изграждат пластмасата, са специално замислени така, че да няма проблем да влязат в контакт с хранителни продукти.

Вторият елемент, който трябва да се вземе под внимание, са символите с указания за употреба от производителя. Като дали пластмасовите съдове са подходящи за микровълнова печка, максималната и минималната температура, на които могат да бъдат изложени, дали можем да ги поставим в съдомиялната машина и т.н. Ако не спазваме тези указания, позволяваме на токсичните частици в пластмасата да мигрират към нашата храна.

Що е то бисфенол А?

Една от най-големите опасности, свързани с пластмасата, се определя от токсичен агент, който се използва за модифициране на характеристиките на материалите, а именно противоречивият бисфенол А.

В продължение на много години използването му остава един от основните дебати между учените и европейските власти, които не могат да го забранят в своята цялост, но намаляват максималните нива на излагане на този замърсител.

През 2011 г. европейското законодателство отбеляза максимум 0.6 мг на килограм храна, което с преразглеждането от 2018 г. стана 0.05 мг. Намаляването е много важно, въпреки че все още не сме достигнали нивото на Франция, където преди няколко години е напълно забранена употребата му във всички продукти, които са в контакт с храна.

Бисфенол А, известен също като ендокринно разрушител, е синтетично вещество, което променя функционирането на хормоналната система и се свързва с болести като рак, диабет, безплодие, затлъстяване, аутизъм и някои сърдечносъдови заболявания.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама