Как да разпознаете по етикета ГМО плодовете

09:00, 28 дек 18 25 8726 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Според директива 2001/18/CE на Европейската Общност Генетично модифицираният организъм е организъм с изменен генетичен материал, който не е извършен посредством естествено размножаване и/или комбиниране на индивидите.

Много хора не обръщат внимание на етикетите, които са залепени върху кората на плодовете и инстинктивно ги махат, преди да ги изядат. А дори и когато ги забележат, малцина знаят какво точно означават те. Истината е, че те са там не без причина, обясняват експертите. Освен евентуално името на производителя, трябва да се има и номерата, които разкрива важни данни за начина, по който са отгледани плодовете, пише zdrave.to.

Нека разберем какво точно означават те:

Етикет с 4 цифри

Ако плодовете има етикет, на който са обозначени 3 или 4 номера, това означава, че те са отглеждани с помощта на торове, т.е. след селскостопански правила, които се прилагат в последните 50-ина години. Така например един лимон е маркиран с номер 4033, докато бананите с номер 4011.

Етикет с 5 цифри

Ако плодът има пет числа, от които първият е 9, това означава, че е органичен. Такъв етикет е гаранция, че плодовете се отглеждат без пестициди и торове. Например, бананите с биологичен произход са номерирани 94011.

Първият брой на етикета е 8

Това може би е най-важната особеност защото представлява плод, който е генетично модифициран, а се разпознава на базата на пет номера, първият от които е винаги 8. Например тези банани на етикета си имат номера 84011.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама