Провериха пазари и ресторанти в Русе заради сигнал за развалена стока

11:10, 20 дек 18 25 1421 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няма сериозни нарушение при проверките на хранителни продукти в Русе преди празниците. Изтеглени са малко количество стоки с изтекъл срок на трайност от хранителен магазин и му e наложена санкция. Това каза директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков пред БНТ.

По сигнал на граждани беше направена проверка и се установи, че около 5 кг храни са с изтекъл срок на годност - риба и сандвичи, добави той.

По това време на годината се наблюдават и нарушения в етикетировката и влошено хигиенно състояние в обектите, обясни Дяков.

Пазарите и ресторантите са проверявани също съгласно оценката на риска, имали сме проблеми в някои пазари с продажби на сурово мляко, но сега този проблем е решен и сме договорили да се продава само от т.нар. млекомат, заяви директорът на Областната дирекция по безопасност на храните.

За други производители, които предлагат преработени храни, беше определено място на общинския пазар на Русе, добави Дяков.

Трябва да следим пазаруването да става от регламентирани обекти, да се селди за етикета и дали правилно се съхраняват, както и външния им вид, посъветва главният инспектор по контрола на храните д-р Гергана Цветкова.

Тя открои, че прясното свинско месо може да се познае по цвета - от светло червен до керемидено червен. Важно е да има свежа повърхност, да не е лепкаво и да няма неприятна миризма, добави тя.

До момента от началото на годината са подадени 90 сигнала на граждани в Русе. Ще има и дежурни екипи по празниците, на които ще може да се съобщи за нередности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама