Областният управител на Шумен: Положението с питейната вода е трагично

16:10, 19 дек 18 25 1144 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Много години не е работено за подобряване на водния сектор в Шуменско в частта питейна вода. Положението е трагично.

Това каза на пресконференция областният управител Стефан Желев, на която отчете работата на екипа си през 2018 г.

Той припомни, че това което има възможност да се направи е пречиствателна станция за питейни води, за която има готов проект. "Второто са прединвестиционните проучвания, които са на финала. Срокът за кандидатстване пред ОП "Околна среда" е 23 април 2019 г.

Реално прединвестиционните проучвания представляват един готов проект, който трябва да бъде осъществен. Той включва подмяна на централния водопровод, на отделни водопроводи в общините Шумен и Нови пазар, помпени станции и друга инфраструктура. Само това не е достатъчно, тъй като не обхваща цялата област, а проблемите са в почти всички населени места, но изискванията в този проект са такива", отбеляза Желев.

Той каза, че очакванията му са КЕВР да гласува на 28 декември по-висока цена на водата, предоставяна от местното ВиК.

Подготвил съм писмо до управителя на ВиК - Шумен в което му напомням, че евентуалното решение на комисията ще е задължително в частта цената на водата да не бъде по-висока от 3,40 лв., но не е задължително да бъде толкова. Това е търговско дружество и цената на водата ще бъде променена ако управителят му издаде такава заповед. Това напомням в писмото си до управителя, с молба да не издава подобна заповед, каза Желев.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама