Крадените превозни средства ще се разкриват с полицейски коли със специална техника

12:30, 19 дек 18 25 1430 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Полицейски коли, оборудвани със специална техника за идентифициране и за проверка в реално време, засилиха възможностите на българската полиция да противодейства на трафика на крадени превозни средства. Тези усилия на Главна дирекция „Национална полиция“ на МВР са подпомогнати с швейцарско финансиране и експертиза.

Резултатите от шестгодишния проект “Противодействие на престъпления, свързани с трафик на моторни превозни средства” ще бъдат представени на 20 декември в София.

От август тази година в България пилотно действа система за автоматично разпознаване на регистрационни табели на моторни-превозни средства. Общо 23 полицейски коли в страната, оборудвани със скенери за идентифициране, могат да направят справка в полицейската база данни в реално време и без дори да спират превозното средство при съмнение за кражба.

80 български полицейски служители са обучени в най-новите техники за разкриване на крадени коли. Български полицаи почерпиха швейцарския опит в кантоналните полицейски управления на Нюшател и Женева.

Проектът на стойност близо 800 000 шв. франка, от които 85% са швейцарско съфинансиране, е част от Тематичен фонд Сигурност на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. В рамките на програмата Националната полиция работи с швейцарски партньори и по проект за намаляване на детската престъпност в България.

Общо 11 проекта са осъществени в рамките на Тематичния фонд Сигурност на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, съфинансиран от швейцарското правителство с близо 9,8 милиона шв. франка. През петте години на функционирането си Фондът Сигурност се утвърди като ефективно средство за подкрепа на България за засилване на капацитета на институциите, ангажирани в борбата срещу организираната престъпност. В началото на тази година България и Швейцария подписаха двустранно споразумение за полицейско сътрудничество.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама