Гърция прие първия си бюджет след спасителната програма

08:40, 19 дек 18 / Свят 25 1223 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гръцкият парламент одобри бюджета за 2019 година - първият след края на спасителната програма, с помощта на която страната се справи с дълговата криза, започнала през 2010 година. За приемането му гласуваха 154 депутати в 300-местния парламент, "против" бяха 143 парламентаристи.

Бюджетът се базира на преразгледан макроикономически сценарий. Според него темповете на растеж на националната икономика през тази година ще бъдат 2,1%, а през 2019 г. - 2,5%. Първичният профицит на бюджета /превишаване на държавните доходи над разходите без да се отчита обслужването на държавния дълг/ ще достигне през следващата година 3,6% от БВП.

Държавният бюджет за 2019 г. съдържа редица мерки, насочени към икономическото развитие и социално-икономическата подкрепа на населението, предвижда се увеличаване на частното потребление с 1,1%, ръст на инвестициите с 11,9%, повишаване на обема на износа с 5,8% и на вноса с 5,2%. Той също така си поставя за цел съкращаване на безработицата до 16,7% от икономически активното население на страната в сравнение с 18,9% през 2018 г.

Правителството е заложило в държавния бюджет намаляване на данъците върху недвижимостта на обща стойност 262,5 милиона евро, намаляване на осигурителните вноски на самонаетите, занаятчиите и фермерите, а също така постепенно намаляване за четири години на данък доход на юридическите лица от 29% на 25% /съкращаване с по 1% всяка година/. В сферата на разходите се планира субсидиране на осигурителните вноски на младите хора на възраст до 25 години, въвеждането на нова схема за субсидиране на наемите, основаваща се на критериите за семеен доход, подкрепа за създаване на специализирани учебни заведения.

Пенсиите няма да се съкращават.

Икономическият вестник „Нефтемборики“ отбеляза, че като цяло допълнителните мерки, насочени към икономическото развитие и социално-икономическата подкрепа на населението, ще струват на държавния бюджет 910 милиона евро. Към тази сума ще се добавят 2 милиарда и 65 милиона евро, които представляват отказа на правителството да съкращава пенсиите през 2019 г. По-рано съкращаването на пенсиите през 2019 г. беше съгласувано с международните кредитори, но кабинетът успя да договори отмяната на тази мярка, доказвайки, че добрите финансови резултати ще позволят да се мине без орязване на пенсиите.

За да не реже пенсиите обаче правителството трябваше да се откаже от редица социални мерки на обща стойност 1,73 милиарда евро. В жертва беше принесено разширяването на програмата за ученическо хранене, създаването на нови детски градини, субсидиране на наемите за бедните граждани, инвестициите в енергийната мрежа /100 милиона евро/ и първичната инфраструктура /още 100 милиона евро/.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама