Посланиците от ЕС поздравиха министър Павлова за работата в Триото

20:10, 18 дек 18 / Политика 25 1186 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Извънредните и пълномощни посланици на държавите членки на Европейски съюз, акредитирани в Република България, поздравиха министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова за отличната работа на страната в рамките на Триото.

Първите дипломати на страните от ЕС и министър Павлова се срещнаха в Зала 6 на НДК днес, за да отчетат резултатите и постиженията по досиетата от програмата на Триото Естония – България - Австрия, държавите, които председателстваха Съвета на Европейския съюз през последните 18 месеца (от 1 юли 2017 г. до 31 декември 2018 г.).

Министърът за Българското председателство представи добрите практики, научените уроци и напредъка, постигнат през шестте месеца, през които страната ни ръководи заседанията на Съвета на ЕС (1 януари – 30 юни 2018 г.).

„Показахме как можем да постигнем наистина силно сътрудничество и диалог на различни нива, бяхме прозрачни и отворени и това беше ключа към успеха. Заедно успяхме да изпратим силни послания, които избрахме и за девизи на нашите страни, започвайки от "Единство чрез баланс", показахме как „Съединението прави силата“ и че всички заедно работим за "Европа, която защитава", каза министър Лиляна Павлова пред посланиците от държавите членки на Европейски съюз, акредитирани у нас. Тя подчерта, че през този период на предизвикателства и изпитания за Европа, страната ни е трябвало да защитава националните интереси и в същото време да бъде честен и балансиран посредник между различните позиции на държавите членки.

Натрупахме опит, контакти и приятелства, научихме своите уроци и установихме добри практики, отчете още министърът и предостави подробна презентация с конкретните постижения на Трио председателството за гражданите, за бизнеса и за бъдещето на Европа.

Министърът за Българското председателство благодари на посланиците и на служителите на дипломатическите представителства за сътрудничеството през целия период на работата на Тройката.

Първите дипломати на Естония и Австрия също представиха резултатите от техните ротационни председателства, а заместник-посланикът на Румъния – приоритетите на неговата страна в навечерието на първото за неговата страна председателство, което започва на 1 януари 2019 година.

В срещата участваха и заместник-министрите за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Моника Панайотова и Олег Петков, заместник-министърът на външните работи Емилия Кралева и експерти, представители на Министерския съвет и ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама