Случаите на насилие срещу журналисти са се увеличили тази година

15:00, 18 дек 18 / Свят 25 1164 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След три години на нисходяща тенденция случаите на насилие срещу журналисти са се увеличили тази година, заяви "Репортери без граници" в публикувания годишен доклад, цитиран от Франс прес и БТА.

Осемдесет журналисти са убити тази година в света заради професионалната си дейност. За сравнение убитите миналата година са 65.

Сред жертвите тази година 63-ма са професионални журналисти, 13 са непрофесионални журналисти, а четирима - сътрудници на медии. През последните 10 години общият брой на убитите професионални журналисти е над 700 души.

Особено силен отзвук получиха убийствата на саудитския журналист Джамал Хашоги и на словашкия разследващ журналист Ян Куциак. Сред журналистите, чиито убийства са получили голям отзвук, е посочена и Виктория Маринова.

"Разпалваната от политици, религиозни водачи и бизнесмени омраза срещу журналистите има сериозни последици и води до тревожно увеличаване на случаите на насилие срещу тях", заяви генералният секретар на "Репортери без граници" Кристоф Делоар.

Убитите тази години журналисти са предимно мъже - 77 от общо 80. Страната с най-голям брой убити журналисти е Афганистан - 15, на второ място е Сирия с 11.

"Репортери без граници" отбелязва, че близо половината от тазгодишните жертви са в страни, където няма военни действия, като например Мексико с девет убити журналисти.

Осем са убитите журналисти в Йемен, а в Индия и САЩ са по шест. Освен убийствата се е увеличил и броят на задържаните журналисти. Тази година те са 348 в сравнение с 326 през миналата година. Пет са страните, където са задържани повече от половината от общия брой на задържаните в света журналисти: Иран, Саудитска Арабия, Египет, Турция и Китай. Китай е на първо място в тази класация със 60 задържани журналисти.

Повишил се е и броят на журналистите, взети за заложници. Той е 60 тази година в сравнение с 54 през миналата. Петдесет и девет от случаите на взетите за заложници журналисти са в Близкия Изток (Сирия, Ирак и Йемен).

"Репортери без граници" отбелязва и три случая на изчезнали тази година журналисти. Два от тях са в Латинска Америка, а един е в Русия.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама