Български евродепутат продължава инициативата за диалог между родители и учители

16:25, 17 дек 18 / Политика 25 1899 Topnovini
1

80% от родителите разчитат на децата си за информация свързана с учебния процес. Само 7% обаче, използват активно електронните пощи и дневници на училището. Трима от десет родители не знаят, дали детето им е ставало свидетел на агресия в училище.


Това стана ясно от изследване на “Тренд”, направено по повод кампанията “Да върнем родителите в училище”, организирана от евродепутата Асим Адемов (ГЕРБ/ЕНП). Стартирала през април, инициативата на Адемов вече обикаля страната, а последното събитие бе в Благоевград. Само от региона участваха над 150 представители на родителски и учителски асоциации и сдружения, директори, родители и учители. Всички се включиха във форума, обединени от идеята да се идентифицира и реши проблемът с комуникацията между родители и учители и съпътстващата загуба на доверие в българската образователна система.

По повод данните представени на срещата, зам.-министърът на образoванието и науката инж. Таня Михайлова отбеляза, че е важно родителите да се възползват от всички достъпни канали за комуникация и подчерта, че живият контакт остава най-достоверен. Тя допълни, че педагогическият съветник и педагогът по-трудно се налагат като страна в контакта с родителите. 

Според декана на Факултета по педагогика доц. д-р Траян Попкочев образованието е споделена отговорност. Той сподели, че все по-малко се усеща ролята на училищния педагог и психолога, и според него те имат само диагностична функция. 

Д-р Харалан Александров отбеляза, че сложността на днешното време създава несигурност в родителите, което се отразява в отношенията с деца им, а очакванията към образователната система са все по-високи.

Инициативата „Да върнем родителите в училище“ цели да предостави платформа за диалог между учители и родители. За основа на една конструктивна дискусия форумите по проекта използват проучването „Степента на отчужденост на родителите към училищния живот на своите деца“, изготвено от изследователски център „Тренд“ по поръчка на Асим Адемов. Данните от проучването се анализират от самия Адемов (който има богат опит в образователната сфера), Таня Михайлова, зам.-министър на МОН и специалисти в областта на педагогиката и образованието. На всяко от събитията има и дискусия с присъстващи синдикалисти, учители и родители.

Инициативата „Да върнем родителите в училище“ предстои да бъде представена и в други градове от страната, търсейки начините за подобряване на комуникацията между учители, родители и ученици.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани