Софийска градска прокуратура даде на съд квесторите на КТБ

11:25, 17 дек 18 25 3508 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Софийска градска прокуратура (СГП) внесен в Софийски градски съд обвинителен акт срещу двама от квесторите на КТБ за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай.

Елена Костадинчев и Станислав Лютов са предадени на съд, затова, че в периода от 20-ти август 2014 г. до 14-ти януари 2015 г., действайки в качеството си на длъжностни лица– квестор при „Корпоративна търговска банка“ АД, в съучастие като извършители, при условията на продължавано престъпление, не са положили достатъчно грижи за стопанисването и запазването на повереното им имущество и от това последвали значителни щети на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), като деянието е извършено умишлено и причинените вреди са в особено големи размери - общо 1 070 383,83 лв. и престъплението представлява особено тежък случай.

Престъпното поведение на двамата обвиняеми се състои в разпореждане за осчетоводяване на предсрочно прекратяване на 9 броя договори за индивидуални срочни депозити с привилегирован текущ годишен лихвен процент, вследствие на което депозитите били прехвърлени за изплащане към „Фонд за гарантиране на влоговете в банките“ (ФГВБ) в нарушение на Закон за гарантиране на влоговете в банките.

По отношение на двамата обвиняеми е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

Ако бъдат признати за виновни Елена Костадинчев и Станислав Лютов могат да получат наказание „лишаване от свобода „ от 3 до 12 години , както и „лишаване от право да упражняват определена професия или дейност“ и „лишаване от право да заемат държавна или обществена длъжност“.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама